İşyerinde Otomasyon: Bir işletmede otomasyonun faydaları

Resul Coskun 13 Ağustos 2022 16:42

Otomasyonlar, şirketlerde yıllardır gündemde olan bir konu, İK’dan yöneticilere ve çalışanlara kadar herkesin aklında. Peki bu konuda ne bilmeniz gerekiyor?

İşyerinde otomasyon birçok insan için korkutucu bir düşünce olabilir, ancak öyle olmak zorunda değil. Otomasyon onlarca yıldır var ve birçok şirket tarafından neredeyse bir o kadar uzun süredir kullanılıyor. Yeni değil ve ortadan kalkmayacak. Aslında, kalıcı olmak için burada. Bu da şu anda işinizde otomasyon kullanmıyorsanız, çok yakında kullanma ihtimalinizin yüksek olduğu anlamına geliyor!

RPA nedir?

RPA, Robotik Süreç Otomasyonu anlamına gelir. Tekrarlayan görevleri yerine getirmek, verileri analiz etmek ve bunlara dayalı kararlar almak için yazılım robotlarının kullanılmasını içeren bir otomasyon yaklaşımıdır.

RPA Nasıl çalışır?

İnsanlar otomasyon hakkında konuşurken genellikle makinelerin insan emeğinin yerini nasıl alabileceğine odaklanırlar, ancak bu her zaman doğru değildir! Otomasyon, hataları azaltarak ve süreçleri hızlandırarak insanların işlerini daha verimli bir şekilde yapmalarına da yardımcı olabilir. Örneğin: her gün masalarında belirli bilgilere (ürün fiyatlandırması veya satış rakamları gibi) erişmesi gereken birden fazla çalışanınız varsa, her çalışanın bu bilgileri her sabah kendi elektronik tablolarına manuel olarak girmesi yerine (bu hatalara yol açabilir), hepsinin tek bir merkezi konuma erişmesini sağlayan bir yazılım kullanabilirsiniz.

Yazılım robotu, belirli bir belgenin oluşturulması gerektiğinde veya biri bir siparişle ilgili araması gibi belirli olaylar meydana geldiğinde ne yapacağını söyleyen kurallarla programlanır. Robot daha sonra herhangi bir insan müdahalesi gerekmeden bu görevleri otomatik olarak yerine getirecek şekilde ayarlanabilir.

İşletmeler için faydaları açıktır: azalan işgücü maliyetleri nedeniyle artan üretkenlik ve maliyet tasarrufu; daha ölçeklenebilir iş akışları; artan doğruluk ve verimlilik; düzenlemelere daha iyi uyum; ve yüksek hacimli dönemlerde insan hatası veya yorgunluktan kaynaklanan hata riskinin azalması (vergi sezonunu düşünün!).

RPA’nın faydaları:

-Artan üretkenlik: Otomatikleştirilmiş süreçler, çalışanların monoton görevleri yerine getirmek için zaman harcamak yerine temel görevlerine odaklanmalarını sağlar.

-Geliştirilmiş doğruluk: Otomatik süreçler manuel süreçlere göre daha tutarlıdır çünkü bir görevi tamamlarken her zaman aynı talimatları izleyen bilgisayarlar tarafından gerçekleştirilirler.

-Azaltılmış hatalar: Otomatik süreçler, sürecin her adımında insan müdahalesi gerektirmediğinden insan hatalarını azaltır.

-Daha düşük maliyetler: Otomasyon, şirketlerin, belgelerin kağıt kopyalarını basmak veya normal çalışma saatleri sona erdikten sonra gece geç saatlerde evrak işlerini tamamlamaları için çalışanlara fazla mesai ücreti ödemek gibi kendilerine maliyet getiren ancak karşılığında hiçbir değer sağlamayan görevleri ortadan kaldırmalarına olanak tanır.

Bir yanıt yazın

Yorumlar (0)

Bu yazıya ait yorum bulunamadı. İlk yorumu sen yapmak ister misin?